Да слагаш светлинки по пътя

Биляна Савова и Светозар Димов 

сп. Betty, брой 27, август 2016

Могат ли холистичната медицина и правилното хранене да заместят лекарствата? Безпомощни ли сме пред тежките диагнози или имаме шанс? Кое кара хората да помагат на другите, да поставят светлинки по пътя им?

Тази обаятелна жена излъчва хармония, спокойствие и изстрадана мъдрост. Познаваме Биляна Савова като арт директор на едно от най-успешните списания в България – “EVA”. Майка е на две дъщери. Но колко интересен е животът! Несбъднатата й мечта да стане лекар и да помага на хората се осъществява по различен, непредсказуем начин – чрез диагнозата, която ѝ поставят преди 9 години – множествена склероза. 

След лечението си в Индия Биляна създава Фондация „МС – Мога сам” и започва да помага на много други българи с МС да живеят по-добре. Как? Със споделяне на опита си с аюрведа, промяна на хранителния режим и стила на живот, движение и йога вместо с лекарства. Освен индивидуалните срещи и работа, организира уникални по рода си проекти, семинари с аюрведа лекари от Индия и холистични български лекари (повече на: mogasam.org). Един от тези проекти е Много Специално Меню, който фондацията осъществява заедно с фирма FITMEAL. Предназначено е за нуждите на хората с МС, но е полезно и за хора с други диагнози, както и за напълно здрави. Приготвя се в кухнята на FITMEAL под строг контрол и до голяма степен следва хранителната диета на д-р Суонк, създадена през 1949 г. за пациенти с МС. 

Фондация „МС – Мога сам” набира средства, с които да осигурява храна на хора с МС и други дегенеративни заболявания в крайно тежко финансово положение. Всеки от нас може да помогне, вижте как във FB страницата: Много Специално Меню / МСМ – Храна за здраве. Интервюто ми с Биляна продължи три часа, не можех да спра да я слушам… По-късно разказа ѝ допълни магистър-фармацевтът от болница „Токуда” Светозар Димов, който е и един от собствениците на FITMEAL. Призванието си Светозар намира във фармацията, от 13 години го осъществява с много любов и разработва свои уникални лечебни кремове. Продължава да приема тежко болката на хората и най-големият му стремеж е да им помага. По неговия си начин.

 

Биляна

"Изначално изобщо нямах намерение да създавам организация. По-скоро имах идея да разкажа на хората, за да имат и друг избор. Аз съм доброволец във всичко, което е на повърхността, аз летя! Това е моето хапче. Най-ценното е да отделиш от времето си, не парите. Мотивиращо ми е, вдъхновяващо ми е да се срещам с хората, да видя как се променят. Няма невъзможни неща!"

 

Светозар

"На този етап от живота ми смисълът за мен е работата и удоволствието от това да помагаш на хората, дори без да разбират, че си ти. Поддържането на добро здравословно състояние не се дължи само на лекарствата! Когато то е нарушено, на помощ идват лекарствата, чиято цел е излекуване… понякога само симптоматично, друг път пълно. Вярвам в самоизлекуването (холистичната медицина), която е обект на все повече дискусии, но все още не сме достигнали до момента, в който всеки един човек може да „работи“ с нея"

 

Прочети цялата статия ТУК